تعاریف متعددی برای حسابداری وجود دارد؛ در میان این تعاریف، آنچه که ملموس است ضرورت وجود حرفه حسابداری در هر کسبوکاری است. چراکه از زمان قدیم تا به امروز در تمامی داد و ستدهای اقتصادی و اجتماعی، حسابداری نقش پررنگی داشته است. در حقیقت حسابداری یکی از عوامل موثر در بقای هر کسبوکاری است و طبق تعریف ویکی پدیا، به نوعی زبان تجارت نیز خوانده میشود. یک حسابدار با ارائه گزارشات مالی و تحلیل و بررسی شرایط اقتصادی در هر کسبوکاری، اطلاعات لازم را در اختیار تمامی مدیران و ذینفعان اقتصادی قرار میدهد. در واقع این حسابدار است که با یک زبان مشترک که همان حسابداری است، رابط تمامی بخشها، مشاغل، فعالیتها و افراد است.
تاریخچه حسابداری
حسابداری مدرن برای اولین بار با تعریف واژه تراز و تعادل در حسابها توسط پاچیولی در سال 1494 مطرح شد. کتاب پاچیولی، اولین منبع حسابداری مدرن تا به امروز است. پیشنهاد میکنیم مقاله تاریخچه حسابداری را مطالعه نمایید.حسابداری چیست؟
آشنایی با رشتهی حسابداری
همانطور که در ابتدای این مطلب گفته شد؛ حسابداری به عنوان یکی از رشتههای تحصیلی پرطرفدار بهحساب میآید که سالانه تعداد زیادی از دانشجویان در این رشته فارغ التحصیل میشوند. در واقع رسیدگی به امور مالی و حسابداری در هر مکانی وجود دارد و این کار را باید به کسانی سپرد که در اصول حسابداری، خبره باشند. در گذشته این امور در ارگانهای مختلف معمولاً به دست کسانی انجام میشد که امور مالی را به صورت تجربی آموخته و شاید هم خیلی بر آن تسلط نداشتند. اما امروزه به دلیل این که زمان، اهمیت زیادی پیدا کرده است، معمولاً از فارغ التحصیلان رشته حسابداری در این امور استفاده میشود تا علاوه بر انجام دادن دقیق امور، کارها را با سرعت و کیفیت بیشتری انجام دهند. در واقع کار حسابداری، امروزه به خودی خود یک تخصص مستقل محسوب میشود و باید کسانی در این کار فعال باشند که حسابداری را به طور تخصصی مطالعه و تجربه کرده باشند. در حسابداری فرایندهایی نظیر جمعآوری اطلاعات، ثبت و طبقهبندی کردن اطلاعات و خلاصه کردن آنها وجود دارد و همچنین حسابدار باید کار تنظیم گزارشهای مالی را نیز انجام دهد. حسابدار با انجام دادن این کارها و تنظیم این اطلاعات موجب میشود که افراد مربوط به آن ارگان مانند معاونان و مدیران و یا ناظران مالیاتی بتوانند به این اطلاعات رجوع کنند و از آنها استفاده کنند.
حسابدار کیست؟
حسابدار به شخصی میگویند که عملیات مالی را در هر کسبوکاری انجام میدهد. حسابداری در رگ و خون هر صاحب موفق کسبوکاری است. همه ما در ذهنمان افرادی مسن را میشناسیم که از حجلههای بازار به ثروتهای کلانی دست یافتهاند و در یک کلام گفتهایم که وی شخصی باهوش حسابداری بالاست! در ایران قدیم به حسابدار “میرزا” میگفتند، بعدها به آن دفتردار گفتند و در نسلهای بعدی واژه حسابدار به صاحب این جایگاه افزوده شد. ضمن اینکه ابزار حسابداری امروزه به جای چرتکه به ابزارهای الکترونیکی و نرمافزارهای مالی ارتقا یافته است.حسابداری چیست؟امروزه به هر فارغالتحصیل حسابداری، حسابدار میگویند. اما واقعیت امر این است که یک حسابدار همانند هر فرد متخصص دیگری در سایر رشتهها، علاوه بر گذراندن دورههای آموزشی تخصصی و باکیفیت باید در بازار کار نیز تجربه کسب کند.
ویژگیهایی که یک حسابدار باید داشته باشد.
کسی که میخواهد یک حسابدار شود باید به این نکته توجه داشته باشد که علاقه داشتن به ریاضیات یکی از شروط لازم برای این کار است. به کسانی که از ریاضی فراری هستند توصیه میکنیم که به هیچ عنوان سمت رشتهی حسابداری نیایند. به دلیل این که شما در حسابداری همیشه با اعداد و ارقام سر و کار خواهید داشت. البته تنها علاقه به ریاضیات نیست که از شروط لازم برای حسابدار شدن است بلکه یک حسابدار باید به اصول نگارشی هم مسلط باشد. علاوه بر اینها باید این نکته را نیز به شما بگوییم که حسابدارها معمولاً در سر کار، ساعتهای زیادی را بر روی یک صندلی و پشت میز میگذرانند و کسی که میخواهد حسابدار شود باید تحمل این کار را هم داشته باشد. حسابداری شغلی است که میتواند برای شما درگیریهای ذهنی زیادی به وجود آورد. معمولاً کسانی که حسابدار یک شرکت هستند، حتی در تعطیلات نیز نمیتوانند بیخیال امور مالی و حسابداری شرکت خود شوند. البته هدف ما این نیست که این شغل را کار سختی جلوه دهیم فقط خواستیم که شما در مورد حقایق این رشته بیشتر بدانید. لازم به ذکر است که کسانی هستند که آن قدر به این رشته علاقه دارند که اصلاً احساس سختی در این کار نمیکنند و این شغل برای آنها خیلی هم شیرین است.